Информации

Пребарување

Loading

Отворена линија

02 155 22

24 ЧАСА НА ДЕН

Пријавете !!!

Mито, корупција, кражби на дрво и други злоупотреби во шума.

Галерија

Контакт

Централа: 02 2 581 080

Директор: 02 2 581 083

Факс: 02 2 581 824

komunikacii@mkdsumi.com.mk

За Шумите

Република Македонија се простира на површина од 2 543 200 ха.

Според најновите податоци од Посебните планови за стопанисување со шумите кои се за стопанска намена (состојба,2008.година), вкупната шумска површина во РМ изнесува 1.091.857,59ха, од кои 835.055,82ха се вкупно обрасната површина и 256.801,77ха необрасната шумска површина(голини).

Треба да се напомене дека има уште 80 000 ха или 7,32% шуми и шумско земјиште со мало стопанско значење, за кои нема изработено Шумско -стопански основи.

Во обрасната шумска површина влегуваат 255.444,74ха високостеблени шумски насади, 546.179,40ха нискостеблени шумски насади, 14.459,50ха шумски култури и 18.978,18ха се шикари.

... повеќе

 

Актуелно

Известување

Сакаме да ја информираме јавноста дека, ЈП Македонски шуми-Скопје отпоча со примена (имплементација) на систем за електронско следење на дрвната маса, од шума до краен потрошувач. 

ИЗВЕСТУВАЊЕ по повик за интерес 2017 година

Се известуваат сите правни субјекти купувачи на огревно кои имаат регистрирано склад за промет на дрво и дрвни сортименти дека ЈП”Македонски шуми” ќе отпочне со продажба на огревно дрво и склучување на договори за купопродажба на огревно дрво врз основа наподнесени барања од правните субјекти.

 

 

 • ПОЧУВСТВУВАЈ ГО ШУМОТ НА ШУМИТЕ
 • ШУМА, ТОА Е НАШАТА ЗЕЛЕНА БАНКА
 • НА ШУМАТА НЕ И Е ПОТРЕБЕН ЧОВЕКОТ, НА ЧОВЕКОТ МУ Е ПОТРЕБНА ШУМА
 • ПРИРОДАТА НИКОГАШ НЕ ГИ КРШИ СВОИТЕ ЗАКОНИ
 • СО ПРИРОДАТА КАКО ВОДИЧ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАСКИТА
 • АКО САКАШ ДА УНИШТИШ ЕДЕН НАРОД, УНИШТИ МУ ГИ ШУМИТЕ
 • ЗА ДА СЕ ЗАЧУВА ШУМАТА ТРЕБА ДА СЕ САКА
 • НАД СЕ ЦАРУВА ПРИРОДАТА, ОСВЕН НАД СТРАВОТ ПРЕД НЕА
 • ДА И ПОМОГНЕМЕ НА ПРИРОДАТА ДА ГИ ЗАЧУВА СВОИТЕ ШУМИ
 • САМО ЗАЕДНО МОЖЕМЕ ДА ЈА ЗАЧУВАМЕ УБАВИНАТА ОД УНИШТУВАЊЕ
 • НЕ ОСУДУВАЈ ЈА ПРИРОДАТА, ТАА ГО НАПРАВИЛА СВОЕТО, СЕГА НА ТЕБЕ Е РЕД
 • АКО ВОДАТА Е КРВОТОК, ВОЗДУХОТ БЕЛИ ДРОБОВИ, ПОЧВАТА ХРАНА, ШУМИТЕ СЕ ЖИВОТ
 • МОРАМЕ ДА БИДЕМЕ ДОСЛЕДНИ НА ЗАКОНИТЕ НА ПРИРОДАА ИЛИ ЌЕ БИДЕМЕ ЖРТВИ НА НЕМИЛОСРДНАТА РЕАЛНОСТ
 • ВРЕМЕТО ГО СЛЕДИ КАЛЕНДАРОТ НА ПРИРОДАТА
 • ОД СЕКОЕ ДРВО СВИРКА НЕ БИДУВА
 • ПАТОТ КОН ИДНИНАТА ПОМИНУВА НИЗ СЕГАШНОСТА, А СЕГАШНОСТА ЈА КРЕИРАМЕ НИЕ САМИТЕ, СО СВОЈОТ ОДНОС КОН ЖИВОТНАТА СРЕДИНА.
 • ПРИРОДАТА НЕ ПРОСТУВА, ПРИРОДАТА ПРЕДУПРЕДУВА
 • ДРВОТО НА ДРВО СЕ ПОТПИРА, А ЧОВЕКОТ НА ЧОВЕК
 • ЧОВЕКОТ Е ЕДИНСТВЕНО РАЗУМНО СУШТЕСТВО КОЕ НЕРАЗУМНО ЈА УНИШТУВА ШУМАТА
 • КИСЕЛИТЕ ДОЖДОВИ СЕ СОЛЗИ НА ОПОМЕНА КОИ ПРИРОДАТА МУ ГИ ИСПРАЌА НА ЧОВЕКОТ
 • ЧОВЕКОТ Е КАКО СТЕБЛО- ЗЕЛЕНО ИЛИ СУВО, ЗАВИСНО КАКВИ ЗБОРОВИ ИЗГОВАРА
 • НАСКОРО ВОЗДУХОТ ЌЕ БИДЕ ТОЛКУ ЗАГАДЕН, ШТО ЌЕ ДИШЕМЕ НА СВОЈА ОДГОВОРНОСТ
 • ЧОВЕКОТ ГО ЗАБОРАВИЛ ЈАЗИКОТ НА ПРИРОДАТА ПА ЗАТОА НЕ ГИ РАЗБИРА НЕЈЗИНИТЕ СЕ ПОЧЕСТИ ОПОМЕНИ
 • Луѓето коишто не се грижат за опстанокот на дрвјата, наскоро ќе живеат во свет во кој самите тие нема да можат да опстанат
 • Некој седи во сенка денеска, затоа што некој друг посадил дрво пред многу време
 • Нема дрво за сенка? Не обвинувај го сонцето. Обвинувај се себеси.
 • Она што им го правиме на шумите во светот е само одраз на она што си го правиме себеси и еден на друг
 • Најдобро време да се засади дрво е пред 20 години, а второ најдобро време е сега.
 • ЧОВЕКУ, ВНИМАВАЈ ШТО ПРАВИШ ВО ШУМАТА - ЖИВОТНИТЕ ТЕ ГЛЕДААТ!
 • НЕ ЌЕ НАЈДЕШ ВРВ АКО НЕ СИ ГО НОСИШ СРЦЕТО КАКО ВИСОКА ПЛАНИНА
 • СЕГАШНОСТА ЈА КРЕИРАМЕ НИЕ САМИТЕ, СО СВОЈОТ ОДНОС КОН ЖИВОТНАТА СРЕДИНА
 • НЕ ЌЕ НАЈДЕШ ВРВ АКО НЕ СИ ГО НОСИШ СРЦЕТО КАКО ВИСОКА ПЛАНИНА
 • НА ПРИРОДАТА И Е ПОТРЕБНО РАЗБИРАЊЕ
 • ШУМАТА ОДИ ПРЕД ЧОВЕКОТ, А ПУСТИНАТА ОДИ ПО НЕГО
 • ВРЕМЕТО ГО СЛЕДИ КАЛЕНДАРОТ НА ПРИРОДАТА

Барање

Барање

Екологија

mkdsumi

повеќе

Монографија

 • mkdsumi

Списание

СИЗП

 • mkdsumi

МКФФИС

 • mkdsumi

Контакт