Информации

Отворена линија

02 155 22

24 ЧАСА НА ДЕН

Пријавете !!!

Mито, корупција, кражби на дрво и други злоупотреби во шума.

Галерија

Контакт

Централа: 02 2 581 080

Директор: 02 2 581 083

Факс: 02 2 581 824

komunikacii@mkdsumi.com.mk

Актуелности

СООПШТЕНИЕ

Согласно заклучоците од Осумдесет и деветтата седница на Владата на Република Македонија

Согласно заклучоците од Осумдесет и деветтата седница на Владата на Република Македонија, одржана на 21.07.2015 година ja информираме јавноста дека:

1. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, за периодот од 22.07.2015 година до 5.08.2015 година воведе ограничување на движењето на сите лица во шумите во шумскиот појас, во термин од 7 часот наутро до 17 часот попладне (освен ако лицето нема добиено соодветна дозвола од ЈП „Македонски шуми" или Шумската полиција). Ова ограничување не важи за вработените во ЈП „Македонски шуми", а во периодот од 17 часот попладне до 7 часот наутро дозволено е движење на сите лица во шумите и шумскиот појас.

По исклучок, ова ограничување не важи за организирана тура на туристи за туристичко разгледување на шумите во шумскиот појас и националните паркови во Република Македонија, која ќе биде во придружба на претставник од ЈП „Македонски шуми" или националните паркови.

2. Министерството за внатрешни работи, Граничната полиција и Шумската полиција ќe вршат 24 часовно патролирање и легитимирање во шумските предели во периодот од 22.07.2015 година до 5.08.2015 година, од 7 до 17 часот.

3. Укажано им е на единиците на локалната самоуправа при евентуалните пожари на нивна територија да ја стават на располагање целата расположлива персонална и материјална поддршка на ЈП „Македонски шуми" и на другите институции.

4. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе ја информира јавноста за забраната за палење на стрништата и друг земјоделски отпад, како превентивна мерка за заштита од појава на шумски пожари.

5. Задолжени се Дирекцијата за заштита и спасување, Центарот за управување со кризи, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и ЈП „Македонски шуми" редовно да ги координираат активностите во насока на преземање на соодветни активности за спречување на појава на пожари на територијата на Република Македонија.

         

Скопје,

24.07.2015г.

Назад

COVID-19 (корона вирус)

Отчетност

Барање

Барање

Барање

МЖСПП

  • mkdsumi

Екологија

mkdsumi

повеќе

Монографија 1998-2018

  • mkdsumi

Монографија 1998-2008

  • mkdsumi

Списание

МКФФИС

  • mkdsumi

Контакт